Η δαιμονοποίηση του γυναικείου χαμόγελου

Μετά τις τουρκικές δηλώσεις περί συσχετισμού γυναικείας ηθικής ορθότητας και απαγόρευσης γέλιου, σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζεται ότι “οι γυναίκες επιδεικνύουν σκόπιμα διάθεση για φλερτ, και ευθύνονται για τα αυξανόμενα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα”.



Μετά την πολυσυζητημένη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπουλέντ Αρίντς, ότι “Μια γυναίκα πρέπει να διατηρεί μία ηθική ορθότητα, δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως”, μία νέα έρευνα ενός κέντρου κοινωνικών ερευνών της Σαουδικής Αραβίας κατηγορεί τις γυναίκες ότι είναι υπαίτιες για το συνηθέστερο φαινόμενο στη χώρα τους, τη σεξουαλική παρενόχληση.


Η δήλωση θυμίζει την άποψη που είχε εκφράσει δημοσίως πριν από δύο μήνες, ένας τοπικός βουλευτής κόμματος στην Ινδία, ο οποίος είχε εγκρίνει εν μέρει, την πράξη του βιασμού. Ο βιασμός σύμφωνα με εκείνον, είναι “ένα κοινωνικό έγκλημα που εξαρτάται από τους άνδρες και τις γυναίκες. Μερικές φορές είναι σωστό, μερικές φορές είναι λάθος”. 

Το 80% των ερωτηθέντων στη νέα έρευνα, που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία, υποστήριξε μία παρόμοια άποψη. “Οι γυναίκες που επιδεικνύουν σκόπιμα διάθεση για φλερτ, ευθύνονται για αυξανόμενα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης” που σημειώνονται στη χώρα. Σύμφωνα με αυτή τη θέση, ο θύτης πέφτει στην “παγίδα” που έχει στήσει ήδη το θύμα, χωρίς να φέρει ευθύνες ιδιαίτερων κατηγοριών.

Το χαμόγελο ξανά, ως ενοχικό σημάδι

Η ακτιβίστρια Yara Wazir τόνισε μετά από αυτές τις δηλώσεις, πως η τάση να κατηγορούνται οι γυναίκες ότι “προσελκύουν” τα βλέμματα της σεξουαλικής παρενόχλησης εξηγείται από την μικρή έκθεση στο αντίθετο φύλο. Αυτό “ενθαρρύνει την παρερμηνεία απλών πράξεων, όπως ένα χαμόγελο κάτι που προσλαμβάνεται ως φλερτ”. 

Το χαμόγελο "θέλγει" την σεξουαλική παρενόχλησηΈνα γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο στον αραβικό κόσμο, ο Muna Abusulayman, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας παρουσιάζουν την δυσκολία της συντηρητικής κοινωνίας να προσαρμοστεί στο “νεωτερισμό” του εργασιακού περιβάλλοντος με άτομα και από τα δύο φύλα. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται να οδηγούν και στις περισσότερες περιοχές αποθαρρύνονται από το να εμφανίζονται δημοσίως, χωρίς κάποιον άνδρα για συνοδό τους. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία, στη Σαουδική Αραβία, μόνο το 16% των γυναικών δουλεύουν εκτός σπιτιού και αυτές σε ξεχωριστά γραφεία για να αποφεύγεται οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μεταξύ ανδρών και γυναικών συναδέλφων. Μάλιστα, το δικαίωμα του εκλέγειν για τις τοπικές εκλογές δόθηκε στις γυναίκες πριν από τρία χρόνια, και θα το εξασκήσουν για πρώτη φορά στις εκλογές του επόμενου έτους.    

Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Πακιστάν. Σε χώρες που φαινομενικά, δεν έχουν καμία ομοιότητα μεταξύ τους, οι γυναίκες έχουν κάτι πολύ κοινό. Δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και αυθόρμητα, να διεκδικήσουν ακριβή ισότητα με το ανδρικό φύλο. Σε κάποιες από αυτές τις χώρες, η λογική αυτή είναι πιο έντονη, σε άλλες λιγότερο.   

Οι γυναίκες ανά τον κόσμο λοιπόν, δεν πρέπει να χαμογελούν και πολύ χειρότερα, να γελούν, καθώς κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι προκάλεσαν οι ίδιες τον βιασμό τους, ή ότι δεν επέδειξαν την απαιτούμενη ηθική ορθότητα μία δεδομένη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, ένα γυναικείο χαμόγελο είναι ικανό να λειτουργήσει καταλυτικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι προκαλεί, παρασύρει, δελεάζει, καθώς δεν προβάλλει κανένα είδος ηθικής και τιμιότητας...    
πηγή: sumvouleutikothivas.blogspot.gr via http://www.pathfinder.gr/stories/3813062

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας