21 MΑΡΤΙΟΥ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Η 21η Μαρτίου ορίσθηκε από το Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού για να μας θυμίζει τα δεινά που υπέστησαν συνάνθρωποι μας, επειδή κάποιες κοινωνίες ή άτομα, ορμώμενα από ρατσιστικές πεποιθήσεις προέβησαν σε επιθέσεις εναντίον τους φοβούμενοι την διαφορετικότητά τους
«Οι προκαταλήψεις και ο φόβος δεν αποτελούν δικαιολογία - ο ρατσισμός είναι έγκλημα», επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο ρατσισμός αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής σφαίρας.
Οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, φυλετική, θρησκευτική ή κοινωνική προκαλεί ανθρώπινο πόνο, περιθωριοποίηση του ατόμου, μόνιμη ένταση και κρίση, φανατισμό, εκδηλώσεις βίας.
Ο φόβος της διαφορετικότητας μας κάνει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε ή τον πολιτισμό που ανατράφηκε έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης, την ίδια ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί να σκέπτεται, να χαίρεται, να ονειρεύεται.
Η παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να ανοίξουμε την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μας στον συνάνθρωπό μας για να πάψουμε να τον βλέπουμε διαφορετικό.
Η ταινία μικρού μήκους (μόλις 2.38 δευτερόλεπτα) με τίτλο "ΤΖΑΦΑΡ" της ελληνίδας σκηνοθέτου Νάνσυς Σπετσιώτη πραγματεύεται τον ρατσισμό στα μικροπράγματα της καθημερινότητας, όπου μια τριμελής οικογένεια κατακρίνει έναν μετανάστη με τη γλώσσα του σώματος, απλώς εξ αιτίας του χρώματός του, ωστόσο αργότερα βρίσκονται όλα της τα μέλη μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη...

Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας