«Στιγμές Μητρότητας» από την Ηχώ της Φλώρινας


© ΗΧΩ 13/05/2015 αρ φύλλου 324

Η φοιτήτρια του Τ.Ε.ΕΤ Φλώρινας  Μαρία Τασούλα κάλυψε για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Φλώρινας «ΗΧΩ» την ομιλία των Στελεχών του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Φλώρινας. 

Εμείς ως Κέντρο την ευχαριστούμε πολύ και αναδημοσιεύουμε το κείμενό της από την εφημερίδα.  

 «Στιγμές Μητρότητας»
 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας πραγματοποιήθηκε στη Δροσοπηγή ομιλία με θέμα: «Στιγμές Μητρότητας– επιμέρους διαστάσεις της γυναικείας ταυτότητας», με ομιλητές τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Φλώρινας και ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δροσοπηγής.
 Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2014 κι έχει 105 μέλη, γυναίκες που θέλουν να ενεργοποιήσουν ένα πολιτιστικό κομμάτι στην περιοχή, με πολλές εκδηλώσεις και συναντήσεις, στις οποίες όπως μας είπε και η γραμματέας του συλλόγου «περνάνε πολύ καλά».
 Το θέμα κίνησε το ενδιαφέρον πολλών  γυναικών και σ’ ένα ευχάριστο κλίμα συζήτησαν σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας ως μητέρα, ενώ ενημερώθηκαν και για το θέμα της έμφυλης  και ενδοοικογενειακής βίας.
 Η Ειρήνη Παραλούκα, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου, μίλησε για την «αρνητική πλευρά των σχέσεων» με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο της βίας, ο οποίος σπάει πολύ δύσκολα. Η βία σωματική, ψυχολογική, κοινωνική ή οικονομική «δεν κάνει ποτέ διακρίσεις» σε ηλικία, εθνικότητα, κοινωνικό ή μορφωτικό επίπεδο και μπορεί μάλιστα αυτές οι μορφές βίας να συνυπάρχουν και να αλληλοενισχύονται. Το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αποτρέψει τη φυγή από μία τέτοια σχέση.  «Ειδικά στα χωριά, θα πουν σκέψου τι θα πει ο κόσμος.» «Εάν η συζήτηση αυτή γινόταν στα σχολεία η κοινωνία μας θα ήταν  τελείως διαφορετική», δήλωσαν οι παρευρισκόμενες κυρίες.   
 Η γυναίκα του σήμερα προσπαθεί να εξισορροπήσει τους ρόλους της, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, να εργαστεί και να πετύχει την αυτοολοκλήρωση. Το ερώτημα έγκειται στο αν ο ρόλος της ως μητέρα είναι κάτι που επιβάλει η ίδια της η φύση ή μια κοινωνική κατασκευή.
 Όπως εξήγησε και ο κοινωνιολόγος του Κέντρου, Καργάκης Ματθαίος, η γυναίκα διαχρονικά, μάθαινε από μικρή πως είχε ως πεπρωμένο το να γίνει μητέρα. Αναιρείται όμως η γυναίκα ως γυναίκα επειδή δεν είναι μητέρα; Μίλησε επίσης για το  μύθο της κακής μητέρας, όπου η κοινωνία και τα ΜΜΕ προβάλουν άπιαστα μητρικά πρότυπα με αποτέλεσμα οι μητέρες να νομίζουν ότι έχουν αποτύχει. Το θαύμα της μητρότητας παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα ως μοναδικός αυτοσκοπός μιας γυναίκας και κάλυπτε παράλληλα την υποβίβασή της στους υπόλοιπους τομείς. 
 Πλέον όμως παρουσιάζεται μια μεταβολή στα πρότυπα αυτά. «Η γυναίκα αποφασίζει εάν και πότε θα γίνει μητέρα», αναφέρει η ψυχολόγος Ταλιοπούλου Αγγελική. «Η μητρότητα είναι μια διαρκής και αέναη προσπάθεια, ένα ταξίδι προς τη δημιουργία.»  Οι συγκρούσεις και η αγάπη συνυπάρχουν και φυσικά δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός, αφού δεν υπάρχει και τέλειος άνθρωπος γενικότερα. Η μητέρα στην ελληνική κοινωνία υπερτιμάται αφενός, αφετέρου όμως υπάρχουν ελλείψεις στη στήριξη του αγώνα της. Η σταθερότητα και η συνέπεια όσων εμπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην οριοθέτησή του. Χρειάζεται εμπιστοσύνη και να μην βασίζεται η σχέση μητέρας-παιδιού στο ναρκισσισμό, την τελειομανία, την υπερπροστατευτικότητα ή την ενοχοποίηση, γιατί έτσι δημιουργούνται εξαρτημένες προσωπικότητες. Αντιθέτως πρέπει να επιτρέπονται τα λάθη και τα παιδιά να γίνονται πραγματικοί «αποδέκτες» της αγάπης.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Φλώρινας βρίσκεται στην διεύθυνση: Στεφάνου Δραγούμη 4 (Εντός Στοάς Τέγου), 2ος Όροφος
Τηλ. Επικοινωνίας: 23850 24081 | FAX: 23850 24083.
email: symv.kentro.flo@gmail.com


«Εμείς δεν προτείνουμε στις γυναίκες ούτε να χωρίσουν, ούτε να φύγουν. Η λύση στη δυσλειτουργική σχέση της κάθε γυναίκας είναι μέσα της, θα την αποφασίσει αυτή, από μόνη της, με βάση το δικό της σύστημα αξιών, το τι νιώθει, τι πιστεύει, ποιες είναι οι αρχές της, πώς θέλει να εξελιχθεί η ζωή της και τι θέλει να αφήσει στα παιδιά τη. Εμείς είμαστε υποστηρικτικοί.»
© ΗΧΩ 13/05/2015 αρ φύλλου 324


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας