15η Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα για τη Γυναίκα της Υπαίθρου


Κάθε χρόνο, η 15η Οκτωβρίου εορτάζεται ως “Διεθνής Ημέρα Γυναίκας της Υπαίθρου”. Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το Ψήφισμα 62/136 της 18ης Δεκεμβρίου 2007 και αναγνωρίζει τον «κρίσιμο ρόλο και τη συμβολή των αγροτισσών γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών γυναικών, στην ενίσχυση της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην εξάλειψη της φτώχειας στην ύπαιθρο". To Ψήφισμα αυτό προτρέπει τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να αποδώσουν μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών της υπαίθρου στις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες αναπτυξιακές τους στρατηγικές.
Στην Ελλάδα ο ρόλος των γυναικών αγροτισσών θεωρείται, ακόμα, κυρίως “βοηθητικός”, αν και δεν στερείται τίποτα από το βάρος και την καταπόνηση του “πρωταγωνιστικού” ρόλου που κατέχουν οι άνδρες αγρότες. Οι γυναίκες αγρότισσες της ελληνικής υπαίθρου, εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγή, στη φροντίδα των ζώων, στη μεταφορά των προϊόντων, ενώ, παράλληλα, καταφέρνουν την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής χωρίς, ωστόσο, όλα τα παραπάνω να θεωρούνται οικονομικά ενεργή απασχόληση και οι ίδιες χαρακτηρίζονται, συχνά, ως “βοηθητικά μέλη”, παρόλο που κατέχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ευημερία του αγροτικού νοικοκυριού.
Ως αποτέλεσμα, στερούνται:
- το προσωπικό τους εισόδημα
- την κάλυψη της άμεσης κοινωνικής ασφάλισής τους
- τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που οι αγροτικές δραστηριότητές τους θεωρηθούν εργασία, τότε έρχονται αντιμέτωπες με:
- την ακούσια μερική απασχόληση
- το μισθολογικό χάσμα σε σχέση με τους άνδρες αγρότες
- την περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
- τις λίγες επιχειρηματικές δυνατότητες.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ, 2017), οι Ελληνίδες αγρότισσες εμφανίζεται να κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργήσιμων γαιών (66%), σε σχέση με τους άνδρες (34%), χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αληθινή ή εικονική ιδιοκτησία.
Η “Διεθνής Ημέρα Γυναίκας της Υπαίθρου” μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έπρεπε να κατέχουν στον τομέα της γεωργίας, και να αναδείξουμε τα κατορθώματά τους, από τις επιτυχίες τους στα χωράφια έως και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας