Δ.Τ. 8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών

 


Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, εκατό (100) και πλέον χρόνια από τους αγώνες των γυναικών στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνεται  μια ακόμη ευκαιρία για μας να κατανοήσουμε τη σημασία της ισότητας των δύο φύλων και τη σπουδαία προσφορά κάθε γυναίκας, με τους πολλαπλούς και πολυσήμαντους ρόλους στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Η φετινή 8η Μάρτη, μας βρίσκει όλες και όλους εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλη βία και διακρίσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (εργασία, πολιτική, εκπαίδευση, υγεία), παραμένουν περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία, ενώ εγκλωβίζονται περισσότερο σε ελαστικές, χαμηλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας και υπόκεινται συχνότερα σε εργασιακή εκμετάλλευση.

Επιπλέον, ο παρατεταμένος εγκλεισμός λόγω της πανδημίας καθιστά τις γυναίκες περισσότερο εκτεθειμένες στην ενδοοικογενειακή βία, όπως καταδεικνύεται και από την αύξηση των κλήσεων στη Γραμμή SOS 15900 του Δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις και δημόσιες καταγγελίες γυναικών ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον εργασιακό τους χώρο, επιβάλλουν τη συλλογική και αποτελεσματική αντίδραση όλων προκειμένου να υποστηριχθούν τα θύματα και να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα.

Η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει και πρέπει να θεραπεύσει αυτές τις καταστάσεις. Οι γυναίκες πρέπει να ενδυναμωθούν και να μιλήσουν για όσα τους συμβαίνουν.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας* έχοντας συμπληρώσει μια πορεία 7 ετών σήμερα, συνεχίζει να είναι δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας, στις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, παρέχοντας απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του δωρεάν και τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Μη μένεις μόνη σου! Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί!

 

*Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» και λειτουργούν συμπληρωματικά με την Πράξη: «Οριζόντιες παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας» για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»).

 

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας

Κοντοπούλου 49, 53100, Τ: 23850 24081 FAX: 23850 24083.

email: symv.kentro.flo@gmail.com  blog: http:// womenaidflorina.blogspot.gr/

fb: https://www.facebook.com/ symvouleutikokentroflorinas

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας