2 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

Μαχάτμα Γκάντι: "Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είμαι έτοιμος να πεθάνω, αλλά κανείς λόγος για να σκοτώσω"

Η βία έχεις πολλές μορφές και ως πολυμορφικό φαινόμενο, άμεσα συνδεδεμένο με το συνειδητό και ασυνείδητο πράττειν των υποκειμένων, διαχέεται σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Η Διεθνής Ημέρα της Μη Βίας εορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας και πρωτοπόρου της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη-βίας. Κατοχυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις με Ψήφισμα της 15ης Ιουνίου του 2007, ως μια ευκαιρία για να περάσει το μήνυμα της μη-βίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την εξασφάλιση ενός πολιτισμού ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη-βίας.

Το Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για την σημερινή ημέρα:
"Στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μη Βίας, τιμούμε τη ...
φιλοσοφία του αείμνηστου Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος με το παράδειγμά του απέδειξε ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα από ό, τι η στρατιωτική επιθετικότητα.
Οι αρχές που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εγκρίθηκε το 1948, το έτος  θανάτου του Γκάντι, οφείλουν πολλά στα πιστεύω του. Σε αυτή τη στιγμή της αυξημένης σεκταριστικής βίας και της απρόκλητης καταστροφής των πολιτιστικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι επίκαιρο να θυμηθούμε την πρόσκληση του Γκάντι για ειρήνη και συμφιλίωση, καθώς και την προειδοποίησή του ότι το «οφθαλμός αντί οφθαλμού καταλήγει στο να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.»
Πρέπει να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της ειρήνης, χτισμένο στο διάλογο και την κατανόηση, για να ζούμε μαζί σε αρμονία και σεβασμό και να γιορτάζουμε την πλούσια πολυμορφία της ανθρωπότητας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εργαλείο από την εκπαίδευση για την ενίσχυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προώθηση μιας κουλτούρας μη-βίας και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ειρήνης. Μέσω της εκπαίδευσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους τρόπους για να συνβιώνουμε με τον άλλο και τον πλανήτη. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη νέων μορφών της παγκόσμιας ιθαγένειας και της αλληλεγγύης που είναι τόσο απαραίτητες στον σημερινό κόσμο.
Σε αυτή την Ημέρα Μη-Βίας, καλώ όλους τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας, να προωθήσουν την παγκόσμια ιθαγένεια και να σφυρηλατήσουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη, βασισμένοι στη φιλοσοφία της μη-βίας του Μαχάτμα Γκάντι."

Κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι, που πρέπει να υπάρχουν στην ζωή μας:
Άλλαξε τον εαυτό σου
“Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.”
“Ως ανθρώπινα όντα, η μεγαλοσύνη μας κείτεται όχι τόσο πολύ στην ικανότητά μας να αναμορφώσουμε τον κόσμο – αυτός είναι ένας μύθος της ατομικής εποχής - όσο στο να αναμορφώνουμε τους εαυτούς.»
 Εσύ έχεις τον έλεγχο
 “Κανείς δεν με βλάπτει χωρίς την άδειά μου.”
“Το τι νιώθεις και πως αντιδράς σε κάτι, εξαρτάται πάντα από σένα. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου σχεδόν στα πάντα. Κανείς εκτός από σένα δεν μπορεί να ελέγξει πως εσύ νιώθεις.”
  Συγχώρεσε
 “ Ο αδύναμος δεν μπορεί να συγχωρήσει . Η συγχώρεση είναι ιδιότητα των δυνατών.”
“Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, καταλήγει να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό.”
“Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου.”
 Χωρίς δράση δεν πας πουθενά
 “Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας.”
“Χωρίς δράση λίγα μπορούν να γίνουν. Το διάβασμα και η μελέτη μπορεί να δώσει κυρίως γνώση. Πρέπει να δραστηριοποιηθείς για να μεταφράσεις τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.”
  Πρόσεχε τη στιγμή
 “Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Με απασχολεί να νοιάζομαι για το παρόν. Ο Θεός δεν μου έχει δώσει έλεγχο των στιγμών που θα έρθουν.”
“Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, που συχνά μας σταματάνε από τη δράση, είναι να μένεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχεις αποδοχή. Όταν είσαι στην παρούσα στιγμή, δεν ανησυχείς για την επόμενη την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις ούτως ή άλλων. Έτσι, η αντίσταση για δράση από σένα –που προέρχεται από την προβολή αρνητικών μελλοντικών συνεπειών ή από αποτυχίες στο παρελθόν- χάνει τη δύναμή της, και γίνεται ευκολότερο και να δράσεις και να μένεις συγκεντρωμένος στη στιγμή ώστε να αποδίδεις καλύτερα.”
 Ο καθένας είναι άνθρωπος
 “Υποστηρίζω ότι είμαι ένα απλό άτομο υποκείμενος στα λάθη όπως κάθε θνητό συνάνθρωπός μου. Ξέρω όμως, ότι έχω αρκετή ταπεινότητα να ομολογήσω τα λάθη μου και να παλινωδήσω.”
“Δεν είναι σοφό να είσαι σίγουρος τη σοφία κάποιου. Είναι υγιές να θυμάσαι ότι ο δυνατόν μπορεί να εξασθενίσει και ο σοφός να σφάλλει.”
 Έχε επιμονή
 “Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, ύστερα σε πολεμούν, έπειτα νικάς.”
“Να είσαι επίμονος. Με το χρόνο η αντίσταση γύρω σου θα φθίνει και θα μικρύνει.
Βρες τι αληθινά σου αρέσει να κάνεις. Τότε θα βρεις το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίζεις.“
 Δες το καλό στους ανθρώπους και βοήθησέ τους
 “Κοιτάζω μόνο τις καλές ποιότητες των ανθρώπων. Μιας και δεν είμαι αλάνθαστος ο ίδιος, δεν τολμώ να εξετάζω τα σφάλματα των άλλων .”
“Υποθέτω ότι η αρχηγική ικανότητα είχε να κάνει κάποτε με τη μυική δύναμη, όμως σήμερα έχει να κάνει με την ικανότητα να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους.”
“Υπάρχουν πάντα καλά στοιχεία στους ανθρώπους και υπάρχουν πράγματα που δεν είναι τόσο καλά. Όμως μπορείς να επιλέξεις σε τι να επικεντρωθείς . Αν θέλεις βελτίωση, τότε η επικέντρωση στα καλά των ανθρώπων είναι μία χρήσιμη επιλογή. Κάνει τη ζωή πιο εύκολη και οι σχέσεις γίνονται πιο ευχάριστες και θετικές.”
“Έτσι, γίνεται ευκολότερο να παρακινείς τον εαυτό σου να βοηθάς τους συνανθρώπους σου και να τους δίνει αξία, που κάνει όχι μόνο καλύτερη τη ζωή τους, αλλά σιγά-σιγά τείνεις να παίρνεις πίσω αυτό που δίνεις. Και τα άτομα που βοηθάς νιώθουν την τάση να βοηθούν άλλους ανθρώπους. Έτσι δημιουργείται μία ανοδική σπείρα θετικής αλλαγής μου μεγαλώνει και ισχυροποιείται.”
  Να συνδέεσαι, να είσαι αυθεντικός να είσαι ο αληθινός εαυτός σου
 “Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, λες και κάνεις, είναι σε αρμονία.”

“Στους ανθρώπους φαίνεται να αρέσει ένα τρόπος με σύνδεση και αυθεντική. Και βρίσκεις μεγαλύτερη εσωτερική απόλαυση, όταν οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Νιώθεις δυνατός και καλά με τον εαυτό σου.”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δ.Τ. Δράση ενημέρωσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Φλώρινας

«Μην προσπερνάς -Don’t Skip» από την Διοτίμα

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού