Κάν’το όπως οι γυναίκες #likeagirl . Τι σημαίνει τελικά;

Συχνά πυκνά ακούμε ή και ξεστομίζουμε προσβολές του τύπου «Τρέχεις σαν κορίτσι» ή «Ρίχνεις σαν γυναικούλα». Τι σημαίνουν πραγματικά; Πως τρέχουν δηλαδή οι γυναίκες και αποτελεί μέτρο σύγκρισης;Κάπου εδώ έρχεται παγκοσμίως γνωστή εταιρία να μας διαφωτίσει με τη διαφημιστική της καμπάνια που πυροδότησε μια εθνική συζήτηση γύρω από τη γυναικεία χειραφέτηση και την αυτοεκτίμηση. Ζητήθηκε από ένα γκρουπ ενηλίκων ανδρών και γυναικών να δράσει «σαν κορίτσι» (#likeagirl). Δηλαδή, να τρέξει, να παλέψει, να χτυπήσει σαν κορίτσι…

Τα σφυρίγματα, τα χαχανητά γεμάτα τσαχπινιά και νάζι και οι υποβαθμισμένες προσπάθειες που δόθηκαν ως αποτελέσματα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό σύμφωνα με ότι η έκφραση «…σαν κορίτσι» σημαίνει στην κοινωνία.

Η αποστομωτική απάντηση έρχεται όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται σε ανήλικα παιδιά ηλικίας 5-13 ετών. Εκείνα αντί να χτυπούν τα χέρια τους κάνοντας αξιολύπητες κινήσεις ξεκίνησαν με δύναμη ψυχής να τρέχουν, να αφήνουν γροθιές και κλωτσιές στον αέρα ακόμη και να κάνουν κινήσεις καράτε. Όπως φάνηκε το αρνητικό πρότυπο προήλθε από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η σκηνοθέτης της συγκεκριμένης διαφημιστικής καμπάνιας δήλωσε περήφανος για τα αποτελέσματά της. «Ένα από τα πράγματα που ενδιέφεραν την εταιρία ήταν να εξετάσει πως αντιμετωπίζουν τα κορίτσια την κρίση εμπιστοσύνης που υφίστανται κατά την εφηβεία. Όλοι γνωρίζουν πως η φράση «τρέχεις σαν κορίτσι» και ό,τι άλλο παρόμοιο δεν είναι κομπλιμέντο,  ωστόσο κανείς δεν τις παίρνει και ιδιαίτερα σοβαρά. «

«Μέσα από αυτή τη δουλειά συνειδητοποιήσαμε πόσο βαθιά ριζωμένα είναι τα στερεότυπα αλλά πόσο θέλουν να τα αλλάξουν οι άνθρωποι.»

Κλείνει λέγοντας: «Το να κάνεις κάτι «σαν κορίτσι» δεν πρέπει να αποτελεί προσβολή. Ίσα ίσα #likeagirl σημαίνει να είσαι δυνατή, ισχυρή, ταλαντούχα, εντελώς εκπληκτική»
Το βίντεο κάνει το γύρω του διαδικτύου αποσπώντας ποικίλα σχόλια.

Δείτε το βίντεο στο λινκ που ακολουθεί:
Always #LikeAGirl 


πηγή: http://roadstory.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δ.Τ. Δράση ενημέρωσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Φλώρινας

«Μην προσπερνάς -Don’t Skip» από την Διοτίμα

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού