Παγκόσμιο Κύπελλο 2014: εκστρατεία της ΕΕ κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εγκαινίασε σήμερα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου.


Στόχος της εκστρατείας «Μη στρέφεις το βλέμμα σου αλλού» («Don't look away» στα αγγλικά και «Não desvie o olhar» στα πορτογαλικά), που υποστηρίζεται από γνωστούς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, όπως ο Kακά και ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, είναι να υπενθυμίσει τόσο στους Βραζιλιάνους όσο και στους ξένους που θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση συνιστά έγκλημα.


Η εκστρατεία περιλαμβάνει σεμινάρια για διευθυντικά στελέχη του δημοσίου και συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα, σε κάθε πόλη υποδοχής των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς και αυξημένη στήριξη για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την ενημέρωση των θυμάτων για τα δικαιώματά τους. Επίσης προβλέπει την ευρεία προώθηση της ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής «100» που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον γίνεται μάρτυρας περιστατικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων να το καταγγέλλει.

Ο επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς, δήλωσε σχετικά: «Η Βραζιλία γνώρισε μια απίστευτη πορεία ανάπτυξης, με περίπου 40 εκατομμύρια άτομα να έχουν βγει από τη φτώχεια μέσα σε 10 χρόνια. Μερικά όμως τμήματα της κοινωνίας εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ΕΕ υποστηρίζει μια σειρά σημαντικών σχεδίων στις 12 πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως τη στήριξη των δικαιωμάτων των νέων στις φαβέλες του Ρίο, την ενίσχυση κοινοτήτων αυτοχθόνων πληθυσμών στην περιοχή της Κουιάμπα, και την προστασία των φτωχότερων εργατών του Σάο Πάολο.»

Η παγκόσμια εκστρατεία «Μη στρέφεις το βλέμμα σου αλλού», που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βραζιλία, διεξάγεται σε περισσότερες από 15 χώρες σε συνεργασία με το δίκτυο ECPAT (Τέλος στην παιδική πορνεία, πορνογραφία και σωματεμπορία). Οι δήμαρχοι των 12 πόλεων που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έχουν ενστερνιστεί την εκστρατεία, με σκοπό να βελτιώσουν την προστασία των παιδιών και των εφήβων, κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, καθώς και άλλων σημαντικών εκδηλώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016, που θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Βραζιλία.

Ιστορικό
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας από τους κύριους τομείς δράσης της ΕΕ στη Βραζιλία. Συγκεκριμένα η ΕΕ υποστηρίζει σημαντικά σχέδια σε αυτόν τον τομέα στις 12 πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο,όπως:

ένα σχέδιο για την προστασία των γυναικών από τη βία στην Παραΐμπα (πολιτεία νοτίως του Νατάλ), που βοηθά τις γυναίκες να συμμετέχουν στη νομική διαδικασία λήψης αποφάσεων και τους παρέχει κατάρτιση σε θέματα σχετικά με τη βία, το φύλο, τη φυλή και τη συμμετοχή στην πολιτική. Στο σχέδιο συμμετέχουν γυναίκες γεωργοί, μέλη αυτοχθόνων κοινοτήτων και σύζυγοι συλλεκτών ανακυκλωμένων αποβλήτων της περιοχής·
ένα νέο πρόγραμμα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στο Σαλβαδόρ, έχει σχεδιαστεί για να τονίσει τα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, κακομεταχείρισης, κλοπής και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή. Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει ημερήσια φροντίδα ή στέγη σε 1.120 παιδιά και εφήβους και να ευαισθητοποιήσει περισσότερους από 15.000 πολίτες στο θέμα των δραματικών συνεπειών της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βίας για τα νεαρά θύματα·
ένα σχέδιο που παρέχει νομική συνδρομή στους αυτόχθονες πληθυσμούς των κοινοτήτων Xingu, στην Κουιάμπα και άλλες περιοχές της πολιτείας Μάτο Γκρόσο, καθώς και στις κοινότητες Quilombos στην κοιλάδα Ribeira στο Σάο Πάολο, προκειμένου να υπερασπιστούν τα εδαφικά τους δικαιώματα. Οι κοινότητες Quilombos αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των εδαφικών τους δικαιωμάτων και της ταυτότητάς τους ως κοινοτήτων. Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί τις νομικές ενέργειες που απειλούν το δικαίωμα των αυτοχθόνων πληθυσμών στα παραδοσιακά τους εδάφη, και τους ενημερώνει για τις σχετικές εξελίξεις (όπως σχετικά με διαφορές για ήδη αναγνωρισμένα όρια).
Το διάστημα 2007-2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στη Βραζιλία 61 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Βραζιλίας (π.χ. στους τομείς του εμπορίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος).

Το διάστημα 2014-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 7,5 εκατ. ευρώ στη Βραζιλία για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Βραζιλίας (τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus και ένα σχέδιο τομεακού διαλόγου, το οποίο περιλαμβάνει θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον η επιστήμη και η τεχνολογία).

Ο νέος μηχανισμός εταιρικής σχέσης (ΜΕΣ), του οποίου τα σχέδια βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας, θα συμβάλει επίσης με νέους πόρους στην συνεργασία με τη Βραζιλία σε διάφορους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η δημόσια διπλωματία και η προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες
Στο πλαίσιο της εκστρατείας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα διατεθεί σειρά ενημερωτικών δελτίων – ένα για κάθε πόλη υποδοχής με τα κυριότερα σχέδια της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://www.eidhr.eu/side-panels/what-s-on/events/eidhr-campaign-world-cup-2014/fact-sheets

Πέντε βίντεο, για τα σχέδια στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τον τελικό αγώνα, καθώς τους προ-ημιτελικούς και τους ημιτελικούς αγώνες θα είναι επίσης διαθέσιμα στη διεύθυνση:

http://www.eidhr.eu/events/eidhr-campaign-world-cup-2014

Ιστότοπος του επιτρόπου Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Ιστότοπος της ΓΔ Ανάπτυξης και Συνεργασίας EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Σύνδεσμος προς τα ενημερωτικά δελτία

http://www.eidhr.eu/side-panels/what-s-on/events/eidhr-campaign-world-cup-2014/fact-sheets

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας